AKU-center Højagergaard

Arbejdsliv

Arbejdslivet er det helt centrale i vores tilbud og dét, der skaber sammenhæng, mening og et fællesskab for vores beskyttede medarbejdere. Det er på værkstederne, der bliver skabt en genkendelig struktur i hverdagen, og hvor den beskyttede medarbejder kender sine opgaver, sine kolleger og fagpersonalet. Her føler man en forpligtelse over for hinanden og oplever at være vigtig både for produktionen og for fællesskabet. Det skaber tryghed og samhørighed og en god hverdag med mening.

Som beskyttet medarbejder har man også mulighed for at udvikle og dygtiggøre sig inden for værkstedernes specifikke opgaver og fagområder, hvor opgaverne bliver tilpasset den enkeltes funktionsniveau og med den nødvendige grad af støtte. Mange føler en stor stolthed over deres arbejde og har en stærk arbejdsidentitet.

For at synliggøre sine faglige kompetencer kan man også få et diplom på de funktioner, man lærer at gennemføre, ved at tage en eller flere funktionsuddannelser på værkstederne.

Vi gør os umage med at skabe så virkelighedsnære værksteder som muligt, så de minder om rigtige arbejdspladser med almindelige normer for rettigheder, forpligtelser og adfærd. Det gælder bl.a. ift. samarbejde, kvalitet i opgaverne, adfærd over for hinanden, pausekultur og mødestabilitet.

Vi har derfor også et medarbejderråd, som kan sammenlignes med et elevråd på en skole. Medarbejderrådet går på tværs af værkstederne og stu og giver de beskyttede medarbejdere stu-eleverne mulighed for at få medindflydelse på hverdagen. 

Praktik og job i en virksomhed

For beskyttede medarbejdere med et lidt højere funktionsniveau er der også mulighed for at blive inkluderet på det rigtige arbejdsmarked – typisk på særlige vilkår – hvis man har lyst og mod på det.

I så fald starter vi med at finde en praktikplads i en virksomhed, der er særligt udvalgt og egnet for den enkelte. I praktikken kan den beskyttede medarbejder prøve sig selv af og finde ud af, hvad man er god til og har interesse for, og om et arbejde i en virksomhed skal være målet på sigt.

Vi støtter selvfølgelig hele vejen – fra at finde et godt match mellem beskyttet medarbejder og virksomhed, klæde begge partner på inden start, støtte intensivt i opstarten og løbende følge op i virksomheden, når den første indkøringsfase er overstået.